Wyroby piekarnicze

Do tego rodzaju pieczywa zaliczamy większość naszych chlebów takich jak: chleb mieszany, chleb żytni, chleb razowy, chleb graham oraz pieczywo pszenne.

Chleby mieszane i żytnie w naszej piekarni produkujemy tradycyjnymi metodami na naturalnym zakwasie. Nasze wyroby nie zawierają polepszaczy ani żadnych innych substancji pomocniczych. Zastosowanie zakwasu naturalnego wpływa niezwykle korzystnie na wartość żywieniową i smakową pieczywa. Pieczywo na zakwasie, zwłaszcza to z pełnego przemiału, o dużym udziale błonnika pokarmowego, cechuje niski wskaźnik glikemiczny. Posiłek oparty na takim pieczywie pozwala zachować przez dłuższy czas prawidłowy umiarkowany poziom cukru we krwi, podobnie jak i insuliny. Ten pożądany efekt wynika ze spowolnionego czasu opróżniania żołądka oraz całego procesu trawienia.

Czy wiesz że?

Chleb na zakwasie jest bardziej atrakcyjny smakowo, cechuje się przedłużoną trwałością dzięki odporności na rozwój pleśni, ale także dłużej zachowuje świeżość konsumpcyjną.

Grzegorz i Ewa Olszyna
PIEKARNICTWO

ul. Armii Krajowej 35
62-800 Kalisz
tel. 62 757 25 60


Projekt i wykonanie:
strony internetowe, identyfikacja wizualna, DTP - megafor.pl